Aantal bankfilialen in Nederland in 10 jaar gehalveerd

Het FD vroeg onderzoekbureau Locatus uit te zoeken hoe het staat met het aantal bankkantoren in het land. In 10 jaar tijd blijkt het aantal gehalveerd en het eind is nog niet in zicht, menen deskundigen.

Het FD meldt vandaag dat het traditionele bankkantoor in dorp en stad zelfs helemaal zal verdwijnen. Banken houden volgens de krant elk waarschijnlijk niet meer dan twintig tot dertig kantoren, maar die hebben een heel ander karakter dan de huidige filialen.

Volgens Gerard Zandbergen, directeur van Locatus, een onderzoeksbureau dat op verzoek van Het Financieele Dagblad de afname van het aantal bankkantoren in Nederland onderzocht, gaan banken zogenoemde ‘flagship stores’ openen, zoals die bekend zijn van Apple en de grote modemerken. In deze vestigingen draait het om merkbeleving. Het traditionele bankkantoor is volgens Zandbergen over tien jaar ‘helemaal verdwenen’.
In de periode 2004-2014 zijn bij ABN Amro (en Fortis), ING, Rabobank en SNS Reaal 1501 bankfilialen verdwenen, blijkt uit het onderzoek van Locatus. Dat is een daling van 52%. Begin november waren er nog 1371 bankfilialen in Nederland. De afname is het sterkst buiten de Randstad, waar in steeds grotere gebieden geen bankkantoor meer te vinden is. Maar ook in de Randstad neemt het aantal filialen van banken snel af.

Hard
De Rabobank saneerde hard. In 2004 had de bank nog 1435 filialen. In 2014 waren er nog 566 over.

ABN Amro en Fortis zaten in 2004 op 761 filialen, en in 2014 op 334.

ING bleef stabiel op 276 filialen in 2004 en 2014.

SNS had er 198 in 2004 en 171 in 2014.

Internet
De sanering zal verder gaan omdat consumenten steeds meer via internet doen. Banken moeten daarnaast in de kosten snijden om hun winstgevendheid te verhogen. Zij moeten in de komende jaren voldoen aan zwaardere kapitaaleisen.

Rabobank heeft al eerder laten weten dat het in 2016 op rond de 400 filialen landelijk wil uitkomen.

SNS wil als enige van de vier grootbanken nieuwe filialen openen. Het gaat dan om steunpunten van de franchisers van SNS-dochter Regiobank.