Autopremies NN in oktober omhoog

Nationale-Nederlanden gaat in oktober de autopremies verhogen, meldt de Telegraaf. De verhoging is noodzakelijk omdat de letselschadekosten oplopen. Dat komt mede door het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur, tekent de krant op uit de mond van NN-topman Lard Friese.

Bij NN dook het resultaat van het schadebedrijf het tweede kwartaal in de min: het verlies bedroeg € 27 mln. In de branche Motorrijtuigen dook het bedrijf van Friese (inclusief Delta Lloyd) voor € 44 mln in de min. De combined ratio in de schadetak (ongevallen- en inkomensverzekeringen niet meegerekend) is inmiddels opgelopen tot meer dan 115%. NN weet nog niet precies hoe groot de premiestijging zal uitpakken.

Volgens het dagblad heeft ook Achmea zorgen over het aantal ongelukken door smartphonegebruik. Bestuursvoorzitter Willem van Duin zegt dat de claims bij autoverzekeringen snel oplopen. Volgens hem gebruikt 89% van de automobilisten weleens een smartphone in de auto.

Achmea geeft geen cijfers op brancheniveau, maar zag het resultaat in het schadebedrijf sterk verbeteren. Dat komt vooral door de impact van de hagelstormen van eind juni vorig jaar. De grootste schadeverzekeraar van ons land ziet echter ook een stijgende lijn in het aantal nieuwe letselschades. “Gebruik van smartphones en andere apparaten in het verkeer leidt tot een aanzienlijke toename van de kans op een ernstig ongeval.” Maar Achmea ziet ook de leeftijd als factor: “Uit onderzoek blijkt dat de oudste en de jongste verkeersdeelnemers de meeste verkeersongevallen veroorzaken.” Daarnaast stijgen de letselschadekosten door maatschappelijke ontwikkelingen en gewijzigde wet- en regelgeving, geeft Achmea aan.

Zorgen niet nieuw


Afgelopen voorjaar uitte het Verbond van Verzekeraars al zijn zorgen over de toenemende letselschadekosten bij verzekeraars. Toezichthouder DNB vindt al jaren dat verzekeraars veel te lage autopremies rekenen. Sinds vorig jaar lijken maatschappijen gehoor te geven aan de oproep van DNB om iets aan het lage premieniveau te doen.

Eind juli kwam Veilig Verkeer Nederland nog met een brandbrief aan minister Blok (Justitie), waarin de organisatie oproept appen in de auto zwaarder te bestraffen.