Autoverzekering bijna onbetaalbaar voor jonge bestuurder

Meteen een eigen auto rijden als je net je rijbewijs hebt, wordt steeds duurder. De gemiddelde WA-premie van een 18-jarige is opgelopen tot 147 euro per maand. Een jaar later is de premie nog steeds lastig betaalbaar voor jongeren; 19-jarigen betalen gemiddeld 135 euro. De gemiddelde WA-premie nog nooit zo hoog geweest sinds het begon met registreren in 2006.

Verzekeraars zijn al enige jaren bezig om met kostenbesparingen en premieverhogingen de autoverzekeringen weer winstgevend te maken. De jongste autobezitters hebben sindsdien de zwaarste premiestijgingen te verwerken gekregen. Alleen al in de afgelopen twee jaar stegen de WA-premies voor 18-jarigen met 30 procent. Dat komt per jaar neer op een prijsverhoging van 395 euro.

Auto op naam ouder


Om de hoge premies te ontlopen, hebben veel jongeren er weinig moeite mee om de verzekering op naam te zetten van een ouder. Eerder onderzoek toonde aan dat ongeveer een kwart van de jongeren de autoverzekering op naam van pa of ma zet. Datzelfde onderzoek liet overigens ook zien dat veel jongeren bereid zijn om bijvoorbeeld met een rijgedragverzekering de premie te drukken of een afspraak te maken om de auto in het weekend en ’s nachts te laten staan.

bron: AMWEB