Canadees verandert formeel van geslacht voor lagere premie

Een Chevrolet Cruze verzekeren voor 4.500 Canadese dollars (€3000,-) per jaar. ‘Kan dat niet goedkoper?’ vroeg een 23-jarige Canadees zich af. Vanwege enkele boetes en een schadegeval was zijn premievoorstel flink opgelopen. Navraag bij zijn verzekeraar leerde dat een vrouw met exact dezelfde achtergrond fors goedkoper uit is. Dus toog hij naar de burgerlijke stand.

Alleen als hij op zijn geboorte-uittreksel kon laten zien dat hij een vrouw was, zou hij in aanmerking komen voor een goedkopere autoverzekering.

Er was niet veel nodig voor de formele geslachtswijziging. Hij vertelde aan de ambtenaar dat hij zich meer vrouw dan man voelde en enkele dagen later viel zijn nieuwe persoonsbewijs op de mat. Een medische verklaring voor een geslachtswisseling is volgens de Canadese wet niet vereist. Nu hij formeel vrouw was, kreeg hij van zijn verzekeraar een nieuw voorstel dat ruim 1.100 canadese dollar (€700,-) lager was dan zijn vorige offerte.

“Het voelde alsof ik het systeem verslagen had. Alsof ik had gewonnen”, zegt de man die anoniem wil blijven tegen het Canadese CBC. Hij benadrukt dat zijn actie absoluut niet bedoeld was om LGBT-rechten belachelijk te maken of om te bekritiseren hoe makkelijk het is om formeel van geslacht te wisselen of. “Ik deed het voor minder premie.”

Verboden


In Europa is het sinds 2011 verboden om verzekeringspremie aan te passen aan het geslacht van de aanvrager. In Canada is het nog steeds toegestaan en betalen mannen onder de 25 veel meer voor hun autoverzekering dan vrouwen van dezelfde leeftijd.

Bron: AMWEB