Diefstal van auto-onderdelen!

De afgelopen weken heeft de diefstal van auto-onderdelen bij dealerbedrijven een enorme vlucht genomen. Elke nacht bezoeken criminelen meerdere bedrijven; zij beroven per bedrijf 10 tot zelfs 30 auto’s van onderdelen.

Het gaat daarbij vooral om navigatiesystemen, airbags, velgen/wielen en uitlaatsystemen (dpf/katalysator) uit zowel personenauto's als bedrijfswagens. Vooral BMW's zijn vaak het slachtoffer. Dat zegt Paul Hermans, Senior Riskmanager bij Bovemij.   In januari worden traditiegetrouw veel nieuwe auto's afgeleverd; de bedrijventerreinen staan hier vol mee. Professionele criminelen lijken daardoor nu hun kans schoon te zien: de afgelopen weken hebben er bij dealers enorm veel diefstallen plaatsgevonden. De verwachting is dat dit ook  in februari het geval zal zijn. Criminelen saboteren alarmsystemen, forceren poorten en hekwerken om toegang te krijgen tot het terrein en sleutelen daar soms uren aan nieuwe auto's. Ze zijn gedurende de nacht, urenlang bezig op één terrein. De twee technische experts van Bovemij rijden op dit moment stad en land af om alle onderdelendiefstallen op te nemen.

Schade voor dealer én klant
Deze onderdelendiefstallen hebben vervelende consequenties voor de dealers én hun klanten. De leeggeroofde auto's zullen hersteld moeten worden, waardoor de afgesproken levertijd niet altijd gehaald kan worden. Daarbij zijn klanten niet gecharmeerd van een auto die al schade heeft gehad.

Hoe diefstal te voorkomen?  
Vier tips van onze risico-experts:
1.Haal uw auto's van de transportmodus. Dan worden de alarmsystemen in werking gesteld, wat de drempel voor criminelen een stuk hoger maakt.
2.Houd uw terreinen in de gaten. Criminelen bereiden zich op hun taak voor door vooraf de terreinen te bezoeken. Ziet u verdachte personen? Maak dan direct melding bij de politie.
3.Bewaak uw terrein met camera's. Wanneer u camera's met doormelding installeert, wordt het direct gemeld wanneer er iets oneerbaars gebeurt.
4.Zorg voor nachtsurveillance. Laat een beveiligingsbedrijf meerdere malen per nacht langs/over uw terrein rijden.