Doorlopende reisverzekering minder in trek
Nederlanders lijken behalve op hun vakantie ook op de doorlopende reisverzekering te besparen door de crisis. Hoewel de doorlopende reisverzekering nog altijd de grote favoriet is, is deze verzekering sinds begin dit jaar minder in trek.Uit onderzoek door Allianz Global Assistance blijkt dat de doorlopende reisverzekering nog altijd de grote favoriet is: voor vakanties in het buitenland hebben drie op de vijf mensen een doorlopende reisverzekering. Voor wie in Nederland blijft is dat twee op de vijf. Veel mensen vinden het prettig om geen omkijken te hebben naar eventuele problemen onderweg en zijn het liefst het hele jaar door verzekerd. Toch laten cijfers uit de Zomer Zekerheidsindex van Nationale-Nederlanden zien dat mensen kritischer op hun portemonnee zijn en dus ook op de (doorlopende) reisverzekering. Zo had in 2012 nog 88 procent van de Nederlanders een reisverzekering; dit jaar is dat gedaald naar 82 procent. Vooral de doorlopende reisverzekering moet het daarbij ontgelden. Mensen sluiten die minder vaak af of zetten hem stop. Volgens de ANWB stijgt het aantal aflopende reisverzekeringen juist wel.
Koffer nog altijd meest geclaimd
Directe hulp bij een noodsituatie is volgens het onderzoek van Allianz Global Assistance de belangrijkste reden waarom mensen een reisverzekering afsluiten. Daarnaast noemt de helft van de Nederlanders een ‘volledige vergoeding van de medische kosten’ en ‘een snelle en makkelijke afwikkeling van de schade’. Zorgeloos op vakantie gaan lijkt al met al dus de belangrijkste toegevoegde waarde van een reisverzekering en dat is niet zomaar. Reisverzekeraars krijgen ieder jaar heel wat claims binnen, bijvoorbeeld van vakantiegangers wiens koffer of smartphone is gestolen. Jaarlijks keren reisverzekeraars zo’n 200 miljoen euro aan claims voor spullen uit. Uit cijfers van Europeesche Verzekeringen bleek vorig jaar dat koffers en tassen nog altijd het meest worden geclaimd, direct gevolgd door de (smart)phone en bril op sterkte. Door de toenemende beschikbaarheid van Wifi op het vakantieadres, maakten daarnaast elektronische gadgets hun opmars: zo stond de mp3-speler vorig jaar op plaats acht en de tablet zelfs op zeven. Of die trend dit jaar verder zal doorzetten, is volgens Europeesche Verzekeringen nog moeilijk te zeggen. Hoewel het in ons land intussen volop zomer is, moet het hoogseizoen bij de reisverzekeraars nog beginnen.
Noodgedwongen annuleren …
Niemand zit erop te wachten, maar soms kun je niet anders dan je vakantie annuleren. Uit cijfers van Europeesche Verzekeringen blijkt dat een ‘ernstige ziekte’ de meest voorkomende reden is om een reis te annuleren. Op plaats twee staat het overlijden (bijvoorbeeld van een familielid), gevolgd door werkloosheid en een echtscheiding.