Eerste storm 2012 zorgt voor vier miljoen euro schade

Het Verbond van Verzekeraars schat de verzekerde schade aan gebouwen als gevolg van de storm, die op 3 januari over Nederland raasde, op minstens vier miljoen euro. Vooral in het Noorden van het land bracht de storm het nodige ongemak, door onder meer omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen.

Volgens voorlopige schattingen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond van Verzekeraars, komt de totale schade voor particulieren (opstal) en bedrijven uit op vier miljoen euro. Verzekeraars zullen vandaag alle zeilen bijzetten om de klanten te helpen en de schade zo snel mogelijk te inventariseren en te herstellen. Het herstel van de schade heeft daarmee de hoogste prioriteit om zo meer schade te voorkomen.

Stormmodel
De schatting van de totale stormschade is gebaseerd op het stormmodel van het CVS. Het CVS heeft dit model ontwikkeld op basis van cijfers over stormschaden van particulieren en bedrijven sinds 1987. Het CVS beschikt over historische schadegegevens van de meeste Nederlandse verzekeraars. Op basis van stormen uit het verleden, waarvan de exacte schadebedragen, duur van de storm en windsnelheden bekend zijn, wordt een schatting gemaakt voor nieuwe stormen die zich voordoen. Het stormmodel gebruikt de data van tien verschillende weerstations verspreid over het land. Op basis van deze lokale metingen wordt een schatting gemaakt van het totale schadebedrag in Nederland. De gemiddelde windsnelheid heeft de meeste invloed op de totale schadeomvang.

Bron: eufin.nl