Gronings ziekenhuis beticht verzekeraars van kartelvorming

Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) beticht in het Financieele Dagblad (FD) van 15 januari Nederlandse zorgverzekeraars van kartelvorming. Hij hekelt de vertragende opstelling van de zorgverzekeraars bij de introductie van een nieuwe behandelmethode voor kanker, waarbij patiënten met protonen worden bestraald. “Zij hebben maar één drijfveer: financiën”, stelt Aartsen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet op verzoek van de verzekeraars zelf onderzoek naar de werkwijze van de verzekeraars bij het bepalen van een gezamenlijk standpunt over de introductie van een nieuwe behandelwijze voor kankerpatiënten in Nederland. Aartsen wil daar echter niet op wachten en is gestart met de zoektocht naar financiers voor een nieuw hypermodern protonen bestralingscentrum. Het ziekenhuis heeft echter nog geen akkoord met zorgverzekeraars over de vergoeding van deze nieuwe kankerbehandeling.

Meerwaarde
Volgens Aartsen heeft de nieuwe techniek bewezen meerwaarde voor een aantal soorten kanker. Volgens hem zien de verzekeraars die meerwaarde ook wel, ‘maar ze betwisten de verwachte aantallen te behandelen patiënten’. “Wij denken dat de capaciteit inderdaad lager ligt dan 2200 patiënten en dat met inkoop in het buitenland één centrum voorlopig voldoende is”, aldus een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland in hetzelfde artikel. Volgens Aartsen heeft de opstelling van de verzekeraars vooral financiële motieven. “Zo’n bestralingscentrum kost € 70 à € 80 mln. Dan weet je ook dat er  tarieven aan komen te hangen € 30.000 tot € 40.000 per behandelingstraject. Daarvan hebben de verzekeraars gezegd: laten we eerst maar eens beginnen met één centrum.”

Kartelafspraak
De afspraak om maar één centrum te vergoeden is volgens Aartsen in Zeist bij Zorgverzekeraars Nederland illegaal gemaakt. “Ik denk dat dat een kartelafspraak is die niet kan”, aldus Aartsen, die de vertragingstactieken hekelt. “De verzekeraars hebben heel lang gewacht. Ze zouden al in mei vorig jaar een besluit over de protonencentra nemen, maar hebben onlangs pas zelf hun gezamenlijke werkwijze voor advies voorgelegd aan de ACM.” Een besluit van dit orgaan wordt binnen een aantal maanden verwacht.

Risico’s
De risico’s zijn volgens Aarsten beperkt. “De behandeling zit in het basispakket en de verzekerde krijgt de vergoeding uiteindelijk terug van de verzekeraar. Alleen als de verzekeraars helemaal gelijk hebben en de aantallen veel lager uitvallen dan de 2200 patiënten, ontstaat er een probleem” erkent Aartasen in het FD.