Kredietcowboys verleggen aandacht naar zzp’er

De kredietcowboys zijn terug. Sinds leningen voor consumenten gebonden zijn aan een maximumrente van 14 procent, hebben de aanbieders van dergelijke kredieten hun werkveld verlegd naar zzp’ers. Uit onderzoek van de Volkskrant en de Groene Amsterdammer blijkt dat de bedrijven zich vooral richten op de onderkant van de markt, waar ze zelfstandige vaklieden met een minimum aan gegevens torenhoge leningen verstrekken tegen woekerrentes.

De Volkskrant deed een aantal proefaanvragen bij de Scandinavische leenboeren Ferratum, Yeaz en OPR Bedrijfskrediet. Met een opgegeven jaaromzet van 20.000 euro kostte het weinig moeite om ruim 14.000 euro te kunnen lenen. Zelfs als het leendoel onomwonden het aflossen van privéschulden is. De gemiddelde rente bij Ferratum bedraagt 38 procent per jaar. Bij Yeaz liggen de percentages tussen de 18 en 57 procent. OPR rekent 30 tot 200 procent rente op jaarbasis.

Zorgplicht


De kredietverstrekkers hoeven geen rekening te houden met de kredietwaardigheid van zzp’ers en in tegenstelling tot consumentenkrediet bestaat er geen wettelijke zorgplicht. De Amsterdamse hoogleraar ondernemingsfinanciering Arnoud Boot noemt het tussen wal en schip vallen van zzp’ ers een ‘majeure omissie.’

Maximumpercentage


Lex van Teeffelen, lector Financieel-Economische advisering pleit in de Volkskrant voor een maximaal rentetarief voor zzp’ers. Bijvoorbeeld van 25 procent per jaar. Ook de voorzitter van de branchevereniging voor mkb-financierders Ronald Kleverlaan is voor een maximumpercentage, al wil hij geen percentage noemen. Boot, Kleverlaan en Van Teeffelen zien de AFM als aangewezen partij om in de toekomst ook toezicht te gaan houden op zzp-kredieten.

Bron: AMWEB