Nederlanders vertrouwen verzekeringsagenten en bankiers niet

Politici worden wereldwijd het minst vertrouwd, zo blijkt uit een studie van GfK Verein naar het vertrouwen in beroepsgroepen. Ook in Nederland eindigen ze onderaan de lijst, net als geestelijken, reclamespecialisten, bankiers en verzekeringsagenten.

Brandweerlieden genieten het meeste vertrouwen. In 15 van de 25 onderzochte landen eindigt dit beroep bovenaan de lijst, gevolgd door verpleegkundigen, artsen en leraren. Politici worden wereldwijd het minst vertrouwd. In het onderzoek werden 30 beroepen onderzocht waarmee mensen direct of indirect in aanraking kunnen komen.

Vertrouwen  De gemiddelde vertrouwenscore over alle beroepsgroepen in Nederland is 70%. Dit is ten opzichte van andere landen bovengemiddeld, aldus de onderzoekers. Bovenaan de lijst staan ook hier brandweerlieden (96%). Ze worden gevolgd door paramedici (95%) en verpleegkundigen (94%). Beroepen in de gezondheidszorg eindigen vaak hoog. Alleen piloten (92%) en leerkrachten (89%) eindigen boven apothekers en artsen (beiden 88%). Politieagenten scoren in Nederland ook relatief goed met 82%.

Vijf groepen  Slechts vijf beroepsgroepen worden door minder dan de helft van de Nederlanders vertrouwd. Geestelijken eindigen op een vertrouwenscore van 45%, maar gezien het aandeel Nederlanders zonder religieuze overtuiging (42%) komt dit niet als een verrassing. Andere beroepsgroepen die laag scoren zijn reclamespecialisten (44%), bankiers (36%) en verzekeringsagenten (32%).

Politici eindigen onderaan de Nederlandse lijst, ondanks het feit dat de score van 29% ten opzichte van andere landen nog relatief hoog is. De economische recessies als gevolg van de eurocrisis en de verzwakking van de export spelen hierbij ongetwijfeld een grote rol, vermoeden de onderzoekers.