NN en Allianz betalen aov-premie terug

Nationale-Nederlanden en Allianz gaan zzp’ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering forse bedragen terugbetalen. De verzekeraars verhoogden ten onrechte tussentijds de premies, maar kiezen nu eieren voor hun geld. Dat meldde RTL Nieuws afgelopen vrijdag.

NN is de eerste verzekeraar die over de brug komt. In een brief aan het intermediair schrijft de verzekeraar dat het de premies tussentijds niet had mogen verhogen. Uit een rondgang van RTL blijkt dat Allianz het voorbeeld van NN volgt. Andere verzekeraars beraden zich nog.

En bloc Verzekeringsadvocaat Robin van Beem zei in de uitzending van RTL Nieuws dat een tegenvallende schadelast de belangrijkste reden was voor de verzekeraars om de premies tussentijds en bloc te verhogen. En dat is onvoldoende reden, zoals de rechter vorig jaar ook concludeerde in de inmiddels bekende zaak die was aangespannen tegen Delta Lloyd. De voorzieningenrechter vond het onaanvaardbaar dat Delta Lloyd de ‘enbloc-clausule’ gebruikte om een eenzijdige premieverhoging door te voeren op de WGA-premies. “Het dient voor rekening en risico van de verzekeraar te komen dat hij zijn eigen risico’s niet goed heeft ingeschat, waardoor hij geconfronteerd wordt met tegenvallende resultaten”, aldus de rechter.

Volgens RTL was deze uitspraak in combinatie met een aantal claims van zelfstandigen reden voor NN en Allianz om eieren voor hun geld te kiezen. Robin van Beem zegt dat andere verzekeraars dit voorbeeld zullen moeten volgen. De AFM gaf vorige maand al aan alert te zijn op premieverhogingen bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

bron: AMweb