Nog steeds weinig (land)bouwvoertuigen gekentekend

Omdat op dit moment nog steeds maar ongeveer 50% van de (land)bouwvoertuigen geregistreerd is bij de RDW en dus de helft nog geen kenteken heeft, brengen we het nog een keer onder de aandacht. Het registreren is verplicht. Zowel voor de zakelijke als particuliere eigenaren van (land)bouwvoertuigen.

Tot 1 januari 2022 gemakkelijk en goedkoop registreren
Tot 1 januari 2022 kan u voor € 18,- per object het (land)bouwvoertuig online laten registreren bij de RDW. Zonder dat het object gekeurd of geschouwd hoeft te worden. Op het moment dat het object geregisteerd is, is het opgenomen in het kentekenregister. U krijgt dan een kenteken. Geef dit kenteken en de meldcode door aan ons zodat wij dit, binnen 4 weken na registratie, ook bij de RDW kunnen melden. Hiermee voorkomt u dat u na 1 januari 2022 een boete van de RDW kunt krijgen.
Geeft u niet op tijd het kenteken aan ons door, dan is het kenteken niet geregistreerd in het centraal verzekeringsregister. Voor zelfrijdende objecten geldt dat u het risico loopt op twee boetes, één bij een mogelijke aanhouding door de politie en één via de RDW, beiden voor het onverzekerd rijden.

Na 1 januari 2022 registreren en aanmelden
Kiest u (zowel zakelijk als particulier) ervoor om de objecten, die nu in uw bezit zijn, pas na 1 januari 2022 te laten registreren bij de RDW? Dan kost dit veel meer tijd, moeite en geld. Het voertuig moet mogelijk gekeurd worden waarbij de kosten van deze keuring en registratie minimaal € 140,- per object bedragen. Deze kosten zijn voor eigen rekening. Daarnaast loopt u het risico een boete te krijgen voor het niet verzekerd zijn van zijn object(en).

Landbouwmechanisatiebedrijven
De registratieplicht geldt ook voor landbouwmechanisatiebedrijven en hun handelsvoorraad. Deze bedrijven moeten voor de (land)bouwvoertuigen, getrokken en zelfrijdende objecten een handelaarskenteken aanvragen bij de RDW. Ook deze handelaarskentekens dienen aangemeld te worden bij een verzekeraar zodat ook hiervoor een verzekeringsdekking van toepassing is.

Meer informatie en registratie
Via de onderstaande links kunt u meer informatie vinden en de objecten registreren.
Particulier en zakelijk: Registreren (land)bouwvoertuigen en MMBS | RDW | RDW
Zakelijk: Nieuwe regels voor landbouwvoertuigen | RDW

Oogstmachines/Oldtimers trekkers
Momenteel worden er regelmatig oogstmachines en oldtimer trekkers uit de (WA)-verzekering gehaald omdat de oogsttijd voorbij is en het winter wordt. Als u dit doet, dan moet u het voertuig ook daadwerkelijk schorsen bij de RDW. Aan het schorsen zitten kosten verbonden. Ook mag u dan op geen enkele manier meer met het object rijden. Daarnaast moet u het voertuig weer aanmelden bij de RDW wanneer u het weer in gebruik neemt. Het object moet dan ook weer voor de verzekering worden aangemeld en APK gekeurd zijn.