Ouders betalen voor vandalisme

Jonge vandalen moeten boeten voor de schade die ze veroorzaken, vindt het CDA. In een initiatief-wetsvoorstel regelt de regeringspartij dat ouders van minderjarigen moeten opdraaien voor de financiële schade. Of de ouders die schade vervolgens weer kunnen verhalen op de verzekeraar is een andere vraag.

Het verhalen van schade die is veroorzaakt door jonge vandalen wordt wat het CDA betreft eenvoudiger. Ouders van minderjarigen moeten opdraaien voor de kosten. Als hun kind inkomsten heeft, kunnen de ouders het geld bij hem of haar terugeisen, desnoods via de rechter. “Niet de maatschappij maar de vernieler betaalt” is de wens van CDA-Kamerlid en initiatiefnemer Coşkun Çörüz. Dit initiatief-wetsvoorstel maakt de ouders dus aansprakelijk voor de schade die hun minderjarige kinderen met opzet aanbrengen. “Of die schade vervolgens gedekt wordt door de aansprakelijkheidsverzekering is echter een andere vraag”, legt Verbondswoordvoerder Geertje Janssen uit.

95 procent van de gezinnen beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering particulieren, de zogenoemde AVP. Vergoeding van opzettelijk toegebrachte schade is een van de uitsluitingen op deze verzekering. Een uitzondering vormt de aansprakelijkheid van ouders voor opzettelijk toegebrachte schade door hun kinderen jonger dan veertien jaar. “Deze risicoaansprakelijkheid van de ouders is op de aansprakelijkheidsverzekering wel meeverzekerd. Dat is omdat zij volgens de wet aansprakelijk zijn voor deze kinderen en de ouders de schade niet zelf opzettelijk hebben toegebracht. Met dit wetsvoorstel wordt er dus een aansprakelijkheid voor ouders in het leven geroepen die niet per definitie onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is uitgesloten. Het is aan de individuele verzekeraars of zij hun AVP-polissen willen uitbreiden of de dekking willen beperken voor deze nieuwe aansprakelijkheid.”

Bron: verbondvanverzekeraars