Samenwerking leidt tot minder ladingdiefstal

In de eerste helft van 2015 is de schade door ladingdiefstal bij transportondernemers met zestig procent gedaald ten opzichte van 2014. Een belangrijke reden is dat partijen elkaar steeds beter weten te vinden. Zo sloeg het Verbond de handen ineen met transporteursverenigingen TLN en EVO. Samen ontwikkelden ze de website preventieinzicht.nl.

Preventieinzicht.nl bevat twee gratis e-learningmodules - voor transportondernemers en voor vrachtwagenchauffeurs. Die staan vol tips over hoe zij schade door diefstal kunnen voorkomen. De tips zijn meestal praktisch en makkelijk toe te passen. Ondernemers leren bijvoorbeeld dat het belangrijk is om alle nieuwe medewerkers te screenen en dat ook uitdrukkelijk in de wervingsadvertentie te vermelden. Chauffeurs leren dat ze hun reis van tevoren zo goed mogelijk moeten plannen, zodat ze zo min mogelijk hoeven te tanken en te parkeren onderweg.

Wel verzekerd? Tóch schade!
Het nemen van anti-diefstalmaatregelen is niet voor elke ondernemer vanzelfsprekend, vertelt Annemieke Keppel, beleidsadviseur bij het Verbond. “Er zijn zat ondernemers die denken ‘ach, ik ben verzekerd’. Wij weten echter uit ervaring dat diefstal altijd schade oplevert, ook als je verzekerd bent. Denk bijvoorbeeld aan imagoschade, of medewerkers die een trauma oplopen en langdurig ziek zijn. Met preventieinzicht.nl willen we deze ondernemers bewust maken van het belang van preventie.”

Een stap in de goede richting
Het doorlopen van de vragen en opdrachten op de website is een eerste stap in de goede richting. “Maar de gratis e-learning biedt geen kant-en-klaar preventieplan”, benadrukt Keppel. “Elk bedrijf is uniek en wij weten ook niet precies wat criminelen over een jaar ontwikkelen. We hopen dat de website ondernemers inspireert om preventie als vast onderdeel op hun agenda te plaatsen. Het is aan de ondernemers zelf hoeveel ze er uiteindelijk in willen investeren.”

Safety Deal Transportcriminaliteit
Preventieinzicht.nl is de praktische uitwerking van de Safety Deal Transportcriminaliteit. Deze deal tussen het Verbond, TLN en EVO bevestigt hun intentie om ladingdiefstal en andere criminele activiteiten in de transportwereld een halt toe te roepen. Het Verbond heeft meerdere Safety Deals gesloten, onder andere de Safety Deal Woningovervallen, de Safety Deal Spaakbeknellingen en de Safety Deal Inbraakpreventie. Elke Safety Deal is een intentieverklaring om met verschillende partijen samen te werken aan een veiligere maatschappij. Verzekeraars kunnen daar vanuit hun expertise over risico en preventie veel aan bijdragen.