Zomer biedt volop kansen voor insluipers

Inbrekers zijn het actiefst in de donkere wintermaanden (oktober tot en met maart), maar slaan in de zomer graag hun slag als mensen ramen en deuren open laten staan. Dat concludeert het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) op basis van een analyse van het aantal woninginbraken tussen 2001 en 2011.

‘Zeeuwse bungalow in trek bij inbrekers’, kopte De Telegraaf vorige week. Aanleiding was het hoge aantal inbraken in luxe ingerichte recreatiewoningen. De teller staat voor de eerste helft van dit jaar al op 223. Vooral in de winter, toen de huisjes minder bewoond waren, was een piek zichtbaar, aldus de politie Zeeland/West-Brabant. Die piek in de wintermaanden gaat niet alleen op voor recreatiewoningen, maar voor woningen in het algemeen. Cijfers van het CVS laten zien dat de kans op diefstal bij opstalverzekeringen het hoogst is in de donkere wintermaanden (oktober tot en met maart). In december en januari is de kans het hoogst; daarna neemt die geleidelijk af en is het laagst in de zomermaanden. “Hieruit zouden we de conclusie kunnen trekken dat inbrekers een voorkeur voor donkere dagen hebben, omdat ze dan ongezien te werk kunnen,”, concludeert statisticus Alex Hoen. Toch gaat die redenering niet helemaal op. De cijfers voor inboedelverzekeringen laten namelijk een ander, grilliger beeld zien. “Bij inboedelverzekeringen zien we geen duidelijk verschil tussen de zomer- en wintermaanden; in de zomermaanden is het diefstalrisico bijvoorbeeld net zo hoog als in het voorjaar en de verschillen tussen de maanden zijn kleiner.” Volgens Hoen betekent dit dat inboedelschade (schade door diefstal aan spullen in het huis) niet altijd gepaard hoeft te gaan met opstalschade (schade door diefstal aan het huis). “Als een inbreker via een openstaand raam binnenkomt, dan zal hij geen schade aan de woning zelf achterlaten, omdat hij geen sloten of ramen hoeft te forceren. Aangezien mensen in de zomer vaker deuren en ramen laten openstaan, kan dat het hoge aantal inboedelschaden in de zomer verklaren.”

Bewoonbare uitstraling
Het Verbond adviseert mensen dan ook alert te zijn op openstaande deuren en ramen – ook als ze maar even van huis zijn. Uit cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid blijkt namelijk dat zo’n tachtig procent van alle inbraken door ‘gelegenheidsinbrekers’ wordt gepleegd. Wie op vakantie gaat, doet er verstandig aan zijn huis er ‘bewoond’ te laten uitzien: zorg dat post wordt weggehaald, dat lampen in huis aangaan met behulp van tijdschakelaars en dat er een auto op de oprit staat. Daarnaast is het verstandig om het de inbreker zo moeilijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld met stevig hang- en sluitwerk en zo nodig voor een alarminstallatie. Kijk voor meer tips op de consumentenwebsite van het Verbond. Meer weten over inbraakgevoelige plekken en effectieve beveiligingsmaatregelen? Kijk dan eens op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (link naar: www.politiekeurmerk.nl). Woningen met het keurmerk hebben gemiddeld een vijftig procent lagere kans op inbraak. Bij woningen met zeer gedetailleerd hang- en sluitwerk kan die kans zelfs oplopen tot negentig procent.